9 Ağustos 2009 Pazar

Vay anam vay, Neler olmuş: Beypazarı

Evet taşındım ama o hengamenin arasında bana ziyarete gelen annem ve babamı bir kere bari gezdirmeden bırakmadım. Hedefimiz günübirlik Beypazarı idi. Yolu ilk kez almama rağmen yorulmadım zira sadece bir birbuçuk saatlik bir sürüş. Bir on dakika kadar yol çalışması var burada da. Sağolsun hökümetimiz, açılım atılım matılım diye afedersiniz bellenmedik şehirlerarası yol kalmadı. Çalışmanın öyle bir aşamasına yakalanmışız ki beyaz arabamız beyaza bulandı, bir acayip oldu. Neyse, onu geçelim de yolda giderken Ayaş'ı, domatesini, sebzesini belledik. Dönüşte bakarız dedik. Beypazarı'na varıverince ama şehir merkezine gelmeden sağa -sanırım- Kıbrısçık yoluna saptık. Birkaç kilometre içinde yolun soluna sıralanmış işletmeleri bulduk. Amacımız kahvaltı ile öğle yemeği arası birşey yapmak. Bu yol İnözü ismindeki bir vadinin bir yamacında ilerliyor ve burası da dolayısı ile İnözü Vadisi. Bu geziyi plansız yaptığımız, ön hazırlığımız olmadığı için ayrıntılı bilgim yok malesef. İlgilileri gugıl aramalarına davet ediyorum. Orada birkaç tane sıralı mekan var demiştim. Üçüne girip deneme sürüşü yaptık. Şu anda inanmazsınız, üçünün de adını hatırlamıyorum. Şöyle anlatabilirim, son ikisi değil, bi berideki. Dost ya da dostlar gibi bir ismi olan değil, farklı isimli olanı, taşlı, topraklı bir isim olabilir. Komik diyor olabilirsiniz ama zaten benim tarifimle yola çıkan olmaz diye umuyorum. Orada uzun uzun kahvaltı edip semaver ile çayı içtikten sonra yeter diyerek Beypazarı merkezine döndük. Pazarını gezdik, alışveriş yaptık. Pazar bir ilginç. Belediye sabit fiyat uygulaması yapmış. Neyin fiyatını sorarsan sor cevap ya 1, ya 5 ya da 10 lira. Erişte, tarhana, ceviz sucuğu, havuç tatlısı(cezerye) falan aldık. Pazar gezisi gerçekten uzun sürdü, eğlenceli idi. Ayrıca Canlı Müze midir nedir, öyle bir özel mekan gezdik. Büyük ve korunmuş bir konak ve tipik konak yaşamının örneklerinin verildiği bir işletmeymiş burası. O konağa varana kadar biraz yokuş teptik ama değişiklik oldu. Sonra da döndük zaten. Dönüşte de domates, semizotu, biber almayı ihmal etmedik yoldan.
Maksat gönüller hoş olsun, değil mi.

7 yorum:

.. dedi ki...

biz hesapta bi planlı gittik ama, yine denk getirip de yolu, göremedik o inözü vadisi.
güzel mi yav? gidelim mi?

Çağlar dedi ki...

* Bacım:
Şimdi ablacım, senin standardın önemli. Hani ben geçen hafta mavi turda idim ve şimdi sorsan bana inözü vadisini, pehh derim. Ha iki ay ankara sarının içinde durduktan sonra oranın yeşili hoş gelir mi, gelir. Vadinin dibinde akarsu var, ama yazın kurumaya yüz tutuyor. O nedenle bahar öneriyorum ilk ya da son olanından. İşletmeler hep suyun kenarında, serenderler, ya d açardaklar diyelim, yapmışlar, su bolken çok hoş olacağına eminim. Şu anda su yoktur ama yine de yeşildir, güzel.

hbasak dedi ki...

Beypazarı'nın pazarında bir tek yiyeceklere mi baktınız çağlar? Oyalar, yazmalar, telkari takılar, oo be gideyidim aklımın birazını tezgahlarda bırakıp neler neler alır gelirdim....

imbir dedi ki...

tercih zamanı yazdı mıydım ben orayı aceba diye düşündüm ama atama tercihlerinde araştırmıştım epey ve de negzelmiş demiştim.sonra benden yüksek puanlı biri cuk diye yerleşmişti oraya kıskanmıştım. kurusu mu vardı onun bi de meşhur.beypazarı kurusu,yerken dişleri kıracak cinsten ama mis gibi tereyağı kokan?

Çağlar dedi ki...

* Başak:
Aksine, özellikle incik boncukçulara baktık. Özel bir parça arıyorduk anneme. Ve fakat memnun kalmadık ürünlerin çeşitliliğinden. Ayrıca eğer iyice seçici geçirgen bakmadı isem o kadar da zengin değildi pazarın kumaş işi. Belki de biz kaçırdık, bilemiyorum.

* İmbir:
Hehe evet Beypazarı kurusu ama, tereyağı kokan demek az kalır. İçeriğinin yarısı tereyağı olan, diyeceksin ;)

Sevgi Gibi dedi ki...

Bayılıyorum senin şu hayattan çaldığın anlara.
Seni okurken aldığım keyif için teşekkür edesim geliyor her defasında.
Teşekkür ederim :)

Çağlar dedi ki...

* Sevgi:
Rica ederim efendim. Okuduğunuzda ben de çok keyif alıyorum.