30 Temmuz 2006 Pazar

İşletim sistemleri


Andrew S. Tanenbaum bilgisayar bilimi profesörüdür. Amsterdam'da çalışmaktadır. Kendisinin, bizim linux, dos, windows, unix(ler) dünyamızın tamamına ve bunların öncesine dair ciddi bilgi birikimi vardır. Bu bilgi birikiminin de tabii ki çok açık gerekçeleri var. Kendisinin de bir işletim sistemi yazmış olması, bugün bildiğimiz derleyicilerin ve işletim sistemlerinin yazarlarının nerede ise hepsini tanıması, hepsi ile ilişkisi olması gibi gerekçelerin yanı sıra adamın mesleği bu.

Biz niye kendisini buraya aldık derseniz; birçok gerçek söylenmedikçe eskiyor, hatta daha kötüsü bazı yalanlar/yanlışlar söylendikçe gerçek sanılıyor. Hani bi adama 40 kere aptal dersek aptal olur ya o hesap. Örnek: Dos'u Gates yazdı yalanı. Aşağıda bağlarını verdiğimiz ve onların içlerinden ulaşılan sayfalarda, konu ile ilgilenen herkesin bilmesinin faydalı olacağını düşündüğümüz bu şekilde düzeltmeler var.

Başka gerekçeler de var, mesela piyasanın kitleyi yönetmek için örgütlü bir şekilde programlar uyguladığı gerçeğinin bizim sektördeki örnekleri, Tanenbaum hocanın ağzından pek bir akıcı okunuyor.

İsteyen, didikler ise açık kaynak, hibrid(karışık) kaynak, kapalı kaynak kodlu yazılımlar dünyasına farklı bakış açıları da yakalayabilir.

Tabi aslında sayfaların ana yazılış sebebi MINIX ve LINUX tartışması, " Linux is Obsolote " konusu. Benim derdim o değil de yazıların satır aralarında hocanın giydirme boyutundaki yorum ve açıklamaları...

Not: Alttaki bağların dili ingilizce ve hepsi hocanın kendi sitesinin altında. Yani sayfalar birbirinin içinde. İsterseniz kendiniz ana sayfadan başlayıp gezebilirsiniz.

Ana Sayfa: http://www.cs.vu.nl/~ast/
Tanenbaum-Torvalds Tartışması: http://www.cs.vu.nl/~ast/reliable-os/
Ken Brown Vakası: http://www.cs.vu.nl/~ast/brown/rebuttal/
Linux'u kim yazdı: http://www.cs.vu.nl/~ast/brown/



2 yorum:

Çağlar dedi ki...

isimsiz 25/10/2006
:D

Okudum ama bu yazı beni aşar Çağlar, hiç yormayayım...

Çağlar dedi ki...

zuleyla 23/1/2007
***

Andrew S. Tanenbaum amcanın ikinci adı Stuartmış... Benim gibi "neye benziyo acep" diye merak edenler varsa:

http://www.cs.vu.nl/~ast/photos/uitje04/028.html

sağdaki :)