17 Ağustos 2006 Perşembe

gözlem çerçevesi


Bir konuda hüküm vermek için o bağlamın dışına mı çıkmalıdır; yoksa düşünce çerçevesinin dışına çıkmak, karar verebilmek için gereken tüm ayrıntıları görememeye mi yolaçar.

Doğru yorum sahibi olmak için tüm ayrıntıları görmek gerekir, ve ayrıntıları görebilmek için iyice resmin içine mi sokulunmalıdır; yoksa yorum yeterince geniş açı istediği için yukarıdan genel bir fotoğraf mı çekmelidir.

Bu neden önemli derseniz, hüküm hakim olmayı gerektirir, ki kararın tüm vebali verendedir.



4 yorum:

Çağlar dedi ki...

eryol 19/8/2006
mi acaba?

Doğru yorum sahibi olmak için tüm ayrıntıları görmek gerekir demişsin. De bu ne kadar doğru? İnandığın, güvendiğin, yolunu çizgisini bildiğim yorumcuların yorumları etkili değil midir kişisel yorumlarda? Aynı şekilde hüküm verirken de bu yorumculardan etkilenmez mi insan? Ne kadar objektif olabilir ki hüküm verici, hayat boyu tecrübelerle ve yorumlarla dolu iken?

Biraz gülelim : http://photos1.blogger.com/blogger/5123/3516/1600/dilbert-sunucu.4.gif

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 19/8/2006
yok

valla ben bir karar belirtmiyorum burada. karşıt fikirleri / aslında kafamda çarpışıyorlar / ortaya döküyorum bu sınıfta(direkler)

dönüp dolaşıp nihayete erdiremediğim, arasında kaldığım konuları yazmaya çalışıyorum. Bu ikilemlerden kurtulabildikçe direklerim sağlamlaşacak.

Saygin dedi ki...

Burada Nietzsche (ki ismini her yazdığımda acaba doğru mu diye aklımdan geçer) kokusu var sankim.. O da üstün insan olabilmek için çerçevenin dışına çıkmak gerektiğini savunmuşmuş zamanında.

bence ikisi de mümkün değil

Çağlar dedi ki...

* Saygın:
Böyle yorumlar gelince okumalarımın eksikliğine yanıyorum iyice. Bilmiyorum Niçe'yi. Demişse, vardır bir bildiği. Pek uysalım bugünlerde, sen ikisi de mümkün değil diyorsan, ona da tamam. Ne diyelim, öyleyse öyledir.