30 Ağustos 2006 Çarşamba

Tatil


Ön not: Yazının gecikmesi için kusura bakmayın, anca vakit oluyor.

Yazıların durmasından, boğazımdan geçenler çalışmasının akmamasından da belli olacağı üzere geçen hafta izinliydim ve tatile çıktım. geçen pazar(20.08.2006) sabahtan Ankara'yı terkedip bu pazar akşamüzeri döndüm. Tatil çalışması Oya ve Emre ile birlikte yelkenli kiralayıp 6 gün boyunca orada yaşamak, rüzgar varken eğitmen kaptanımız eşliğinde yelken yapmak, göcek koylarında tekneyle gezmek, gecelemek şeklinde özetlenebilir.

Ayrıntılandırmak gerekirse, Göcek sanırım Fethiye/Muğla'ya bağlı bir belde. Bir balıkçı kasabası imiş anlaşılan ama şimdi yat turizmi merkezlerimizden olmuş. Doğal yapı olarak bolca yarımada ve adaya sahip bir koylar silsilesi barındırması sayesinde bu tür turizme çok elverişli hale gelmiş. Açık denizden korunaklı olması, tekne/yelken vb. tür spor için uygun eğitim ortamı olmasını da sağlıyor. Göcek ile ilgili daha geniş bilgi Hakan Öge'nin şu makalesinden edinilebilir.

Emre Benim eski işyerimden arkadaşım, Oya da onun hanımı.

Biz bir acenteden? bir adet 34.3 ayak(feet) boyunda yani 10.5 metre kadar bir yelkenli tekne kiraladık. Bu tekne 2005 model Benetau marka Oceanis Clipper model bir bot. Esas hareket yöntemi rüzgar, yani yelkenli bir araç bu. Bir adet ön(cenova ya da belki flok) bir adet de ana yelkeni var. Bir adet direği var. Rüzgarsız durumlar için mazot yakan bir motoru bulunmakta. 3 adet ikişer kişilik kamarası var ama hava durumundan dolayı sürekli kamaraların dışında, teknenin sırtında uyuduk.

Aslında çok kopuk kopuk anlattığımı biliyorum ama neden bu kadar ayrıntı verdiğimi belirtmem lazım: Biz tatilimizi yelken yapmaya çalışarak ve bunu yapabilmek için de yelkenlide yaşayarak geçirdik. Yani yelken sporu tatili.

Ha nedir birader senin yelkenle ilgin derseniz, yoktu diye cevap vermek durumundayım. Hiçbir ön bilgim olmadan Emre ve Oya'nın teklifine icabet ettim. Denemiş oldum ve beğendim diye özetleyebilirim.

E sen bilmiyordun da bilen var mıydı bu tekne işlerini: Evet diyebiliriz sanırım. Emre'nin kaptanlık ehliyeti var, pratiği az, Oya'nın da az pratiği var. Bu pratiklerin, kendilerinin geçen sene katıldıkları bir yelken yarışından geldiğini belirtmeliyim. Fakat bu kadar birikim tabii ki tekneyi kendi başımıza zaptetmemize yetmeyecekti. Bu noktada bu tür organizasyonlarda bulunabilen "kaptan kiralama" seçeneği devreye giriyor. Bu hizmet de oturmuş bir hizmet fakat benim fikrimce kaliteli personel eksikliği var. Bu fikrimin oluşma sebebi de ilk kaptanımızla yaşadığımız 3 günlük tecrübe. Biz ve kaptan birbirimizle anlaşamadık ve 3. günün sonunda ayrıldık. Teknemizin sahibi, 4. ve 5. günlerimiz için başka bir kaptan ayarlayabildi. Bu da demek oluyor ki son günümüz olan 6. günde yalnız kaldık. Bunu aşağıda anlatacağım.

Tekneyi, kaptan kavramını, alınan hizmeti, gidilen yeri, katılımcıları özetledikten sonra 6 günümüzün günlüğüne geçelim:

  1. 20.8.2006 pazar sabah 06:30 Ankara'dan çıkış, akşamında 18:00 da Göcek'e varış. Tekneye yerleşme ve teknede yatış.
  2. pzt dingi(dıştan takma motoru olan ve sürekli tekneye bağlı olan, bu gibi durumlarda kullanılabilen şişme lastik zodyakımsı bot) ile Aytın koyuna gidiş ve yüzme
  3. pzt öğlen Tansel kaptan ile tanışma, 14:30 çıkış. Yelken. akşamında küçük kapıdan yarımadasında(belki karşı gömün koyu?) geceleme ( demir + kıçtan kara)
  4. salı kilise koyuna hareket, 12-15 arası yelken + motor ile yolculuk. mezar ile manastır koyları arasında körfezde yelken antremanı
  5. salı gece 17:00 kapıdağ yarımadası iskele olan koyda(burası mı gömün?) geceleme ( tonoz + iskeleye kıçtan kara ) ( güzel alman ailesi ama sıfır temas :)
  6. çarş sabah 11:00 koydan çıkış
  7. derin koy(deep bay) öğlen yemeği
  8. akşamüzeri Göcek marina(portgöcek) giriş, kısa tartışma ve Tansel kaptan terk. Su vb. ikmali.
  9. 24.8.2006 (perş) sabah Nizam kaptan tanışma ve 10:30 göcek marina çıkış. Motor+ Yelken + Motor ile Tersane koyu alarga. Öğle yemeği arası.
  10. 14:00? tersane koyu çıkış. Yelken ile Fethiye Turunç Pınarı koyu etabı. ( açık deniz hep yelken ) 15:40 varış.
  11. erken varış sonrası yarım saat açık deniz yelken antremanı. Antreman sırasına usturmaça düşürme. usturmaça almak için suda adam var(Oya). 17:00 Turunç pınarı iskele, ( tonoz ve kıçtan kara ) restoranda yemek, karada, çardakta uyku.
  12. cuma 12:00 turunçpınarı terk. Göcek bedri rahmi koyu (tomb bay) hedefli açık deniz etabı ( hep yelken )
  13. 14:30 bedri rahmi alarga, yüzme, deniz ve yemek molası.
  14. 15:30 bedri rahmi terk, koy içi kıçtan kara antremanı.
  15. 16:00 koy terk. motorla göcek marina.
  16. 17:15 marina bağlanma, Nizam kaptan liderliğinde kıçtan kara. Nizam kaptan ile ayrılış.
  17. 17:30 göcek marina terk. motorla küçük salsala koyu hedef. ( yelken denemesi fakat yetersiz rüzgar )
  18. 18:20 salsala baştan kara. sök, kıçtan kara ( antreman )
  19. cts sabah dingi ile büyük salsala, 2 yerde denize giriş ( oya ve emre )
  20. 11:45 küçük salsala terk. motor + yelken ile gizli koy ( fathom bay ).
  21. 12:30 gizli koy demir + kıçtan kara. yemek ve deniz molası.
  22. 14:00 gizli koy terk. göcek körfezde küçük ada - kayalık hizasına kadar  ( gocek'e 4 mil ) yelken.
  23. motorla mazot iskelesine kadar seyir.
  24. 17:00 motorla göcek marina varış.
  25. mooring + kıçtan kara ( personel destekli )
  26. cts akşam teknede geceleme.
  27. pazar sabah 06:30 araçla göcek terk.
  28. pazar akşam 17:00 ankara varış.

Not: Koy isimleri pilot kitaptan, harita genel komutanlığı göcek haritalarından ve yerel kişi ağızlarından alınma, o nedenle biraz karışık.

Ankara'dan Göcek'e giderken Afyon, Denizli, Fethiye yönü izledik ki bu yol yanlış diye değerlendirilebilir çünkü Denizli'den sonra Fethiye taraflarına kadar seçilmesi gereken yol Burdur tarafından gelinirse seçilecek olan yolla aynı. Dolayısı ile boşa uzatılmış oluyor güzergah. Dönüşte Göcek, Fethiye, Burdur, Afyon, Ankara yolu izledik ki, bu saat olarak daha anlamlı. Yolda bir yol üstü yerinde bir ailenin işlettiği bir işletmede bir kahvaltı yaptık ki, neyse afiyet oldu bize.

3 yorum:

Çağlar dedi ki...

zuleyla 30/8/2006
orsa / boca

bir çırpıda okudum...içinde yelkenli we deniz olan yazılara hiç dayanamıyorum...
"ah o gemide ben de olsaydım" moduna soktun şimdi bizi...:)

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 30/8/2006
harika

yazı başarılı o zaman.

Çağlar dedi ki...

isimsiz 25/10/2006
:D

Güzel gezmişsiniz....