27 Ocak 2008 Pazar

Karmaşık basitlik


  • Bulaşık
  • Kahvaltı
  • Çamaşır
  • Bulaşık
  • Süpürge
  • Toz
  • Banyo...
  • Gaz bitti mınakoyiğm, ara.

Gaz almaya gittim sonra, e şehre inmişken de Güveç'e uğramamak olmazdı. Gittim. Erol abi pazara çıkmış, bekledim. Beklerken Nurcan hanım altı aydır oraya gitmediğimi iddia etti(sanırım kendisi Merih zaman birimlerine göre konuşmakta) ki bu iddiası oradaki birçok arkadaş tarafından yalanlandı. Zira daha hafta içi orada idim seferi bir arkadaş ile birlikte. Ha bu arada, allahtan beğendi yemekleri de mahçup olmadık. Selam ederim buradan ona.

Nurcan hanım "benim misafirimsin" dedi, bir ısırganlı sac böreği yuvarladım. Halbuki sadece çay içip Erol abiyi bekleyecektim. Benim misafirimsin demek, para vermeyeceksin demek oluyor. Buradan Nurcan hanıma da teşekkür ederim.

Sonra Erol abi geldi pazardan, kestaneyi altı liraya, cevizi de on liraya almış. Ceviz kabuklu tabi. Oracıkta katır kutur avcumuzda kırarak denedik cevizi, tamam. Güzel. Erol abi gelince Nurcan hanım gitti.

İnsanların tüketilmesi gibi üzücü bir başlık koyabileceğimiz bir paragraf konuştuk üzülerek. Onu geçtik, klasik yemek konularına geldik. Mesela yemeğin tuzu. Kapama mesela, et, tuz ve karabiber. Su bile yok. Sadece bu üç malzeme nasıl olur da bu kadar hoş tat olur dedik. Menünün en tuzlu yemeği, ama bu tuzun altını da kaldırmaz, olacak o kadar dedik. Bu kadar basit tarif ölçünün hassaslığı nedeni ile nasıl bu kadar karmaşık olabilir, nasıl bu kadar uzun konuşulabilir ve hatta aşağı bakarsanız bu kadar sene sonra nasıl olur da bizim deneyimize konu olabilir hala, diye şaşırdım kendi kendime.


Burada utandığım için aynı fotoğrafı iki kez koymadım. Ama siz bilin ki bu üstteki tabak yetmedi üç çatala, aynısından bir tane daha sıyırdık. Kapamaya saygı duyduktan sonra Kütahya Güveci'ne geldi sıra. Bakınız, aynı görüntü.



Bu tabak sonunda da yemeklerin uyumu, sırası ve dengesi olduğu kararına ulaştık. Herşey herşeyle yenmez, herşey heryerde yenmez dedik. Bir yemek adabı, kültürü, mantığı vardır dedik. Mesela burada biz "keskinlik dengesi" kavramını yumurtlayalım da okuyan süslü blog sansın, hehe. Neyse muhabbeti bitirip kaçarken gayri ihtiyari soluma baktım, dolap. İçinde de sıra sıra bana bakan Niğde gazozları. Kaptım birini, "çalıyorum bunu" dedim, "hesaba yazıverin"



Geldim eve, gaz kontörünü yükledim. (Ankara'da bazı doğal gaz sayaçları ön ödemeli. Bir kart var, ona kredi yükletiyorsun, onu da getirip sayaca sokuyorsun. Çok seksi.

Madem gazım var, osurayım...
...
demedim. (ayıp hem)
Banyoyu sürttüm, sonra da banyo yaptım. Aha bu yazıyı da yazıp günü tamamlıyorum, mesudum.

Not1: Doğan gaz kartının, sayacının, borusunun, şofbenin, gaz dağıtım şirketinin vb. kadın olmamasından ve dolayısı ile cinsel organı olmamasından mütevellit, en yukarıda ettiğim küfrün muhatabı yoktur. Havaya edilmiştir. Mağduru olmayınca hukuki olarak suçu da yok. (sanırım)
Dünyevi durum bu. Küfretmek günahsa ayrıca, aha o da benim. Üçüncü şahısların bilgisine.
Not2: Boğaz mı direkler mi dedim, boğaz sanki daha popüler olacak gibi. Hem ayrıca Güvec'i de, bu sınıfı da ihmal ettik yazılarda, Boğaz olsun.


16 yorum:

Çağlar dedi ki...

atalet 28/1/2008
.

hahhaaaa...
süslü bloa süslü yorum etmeli ama.. gülerken süs püs dağılıyor..
demek kişileri tüketme paragrafı ..
işte bi de bunu yazsaydın ya ben merakta kaldım..
ve evet..
bu küfürün genelde muhatabı yoktur..
alıncak bi durum yak elbet..
ve ben etin tuzla sertleştiğini.. biberle karardığını düşünürüm.. ve hep en son ekleri..
kapalı ya da açık..
bi de ısırganlı börek istiyom..
şimdi..
hemen..
neetcez..

Çağlar dedi ki...

imbirgaripsinbirgaripler 28/1/2008
**

oh oh ne güzel afiyet olsunn.bir de maşallah o kadar ev işini bir günde yaptığımı hiç hatırlamıorum.kız olcam bi de :p
biz de bi aralar annemle yemek türlerinin yeniş sırasına takmıştık.neden tatlıyı önce yemioruz,neden çorba öncelikli insanlar nerden uydurmuşlar falan filan..
bir de ette kekik olmadı mı ben saymıom kekikle çok hoş oluo.
ve bir de küfrün günahını sevabını geçelim, bazen bayan arkadaşların azından duyuyorum hiç gerçekçi olmuo :p
ve de niğde gazozu mu varmış?

Çağlar dedi ki...

atkadehielinden 29/1/2008
..

bu gazozu görünce
uçuşaa geçesim geliyoo :)

Çağlar dedi ki...

jidotakafu 29/1/2008
..

Bi ben bu yemek işini zevke dönüştüremedim...
Eski şirkette bir arkadaşım yahu sen yemek yedikçe izleyesim geliyo..
Acaip iştah açıyosun yemek yerken derdi...
Çok keyif alarak yermişim de ...
Sakin sakin yermişim de...
Öyle tadını çıkara çıkara...
Alakası yok aslında...
Ben doymak için yiyorum ve acaip sağlıksız besleniyorum aslında...
Meyve yemem adam akıllı hiç olmasa aklıma gelmez..
Balık çok nadir yerim..
Kırmızı et ıı ıı hiç yemem...
Sebze işte anca...
Ondan mıdır bilmem bu Kütahya güveçleri ,
kapamaları falan hiç yemem de ...
Ama gel gör ki ;
Sen böyle anlatınca ben bi iştahlanıyorum
bi de fotograflara
baktım mı gözüm kararıyo yaa...
Niye böyle oluyo ki anlamadım...
Ama getir koy önüme yine yiyemem ..
Öyle uzaktan cezbediyo beni galiba bu et grubu...

He bi de Meşe kapat bigün de onu yiyelim..
Eşşeeklerr siziiiiiii...
Unutmicam benimle nasıl kafa bulduğunuzu ...

Niğde gazozu hakkında hiçbir fikrim yok ...
Gazoz içerim ben ...
Ama Niğde gazozu olacak illaha da demem..
Niğde gazozu geğirtmiyo mu ..
gaz yamıyo mu ondan mı mühim ..
Ben anlamadım...
Tadı mı farklı...
Nedir fotografı çekilecek kadar ünlü yapan onu ...

Çağlar dedi ki...

bunyaminakkaya 29/1/2008
MERHABA

Senin izini görüyordum pek çok yerde ama
aynı şehirde olduğumuzu bilmiyordum.
Rutinin gerçekten çok etkileyiciymiş.
Benim yirmi yıl önceki ile bugünümü toplayıp
ikiye bölsem; muhtemelen böyle bir gün çıkar :)
Neyse takıldığım bi konu olduğunda uğrarım artık
bloğuna; bilirse çağlarbilir diye..
Bu arada unutmadan sorem;
-kütaya göveci ne iş?

Çağlar dedi ki...

verocka 29/1/2008
...

bir taraftan kıymalı yumurta yiyip.

diğer taraftan bir yemek yazısı okumak

ve o yazıya , yazı genelinde sofra adabına dair laflar etmek.

tabi bu arada kıymaların klavye üstüne dökülmesinede engel olmak

neyse

biz yazıya dönelim.

tarif konusu ve oranlar hakkında hiç bi fikrim yok.

saten uyus olurum ben bu tarif hususuna

hem hem hepsini aynı ölcü biriminden vermezler.

yemek kaşığı , tatlı kaşığı ve çağ kaşığı

yahut çağ bardağı su badardağı ve sürahi cinsinden

allma bulaşıkları sanki başka biri yıkıyo.

damak tadı ve sofra görüntüsü aslında önemli olmalı.

gerci nasılsa hepsi mişdede karışacak diye bir görüşüde zamnanında benimsemiş biri olarak bu konuyada sıcak bakmamakla beraber.

özenmedim desem yalan olur.

şu birbirinin yanında yenmesi gerekne yemekler ve ve içeçekler konusunda da bir kaç kelam etmek vardıya. yemeğim soğğuyo.

bu yazıda beni asıl ilgilendiren konu.

n,ğde gazazu.

bilen bilir benim eski amarka ve yerel markalar merakı mı

ama ilk defa görüyorum bu gazoz markasını ve resminin indiriyorum yazıdan bilesin

he muhatabı olmayan küfür konusuna gelince

küfür dediğinin muhatabı olmalı.

neyleyim ben boşa gitmiş küfrü.

allam bu kadar kelime kalabalığı yapıp hiç bir şey söylememeyi nasıl

beceriyorum , bilemiyorum

kendi kendime hayran kalmışım ama.

hafiften kıskandım mı ne bu yemek olayını günlük. ne dersin

Çağlar dedi ki...

verocka 30/1/2008
...

uyu uyu

Çağlar dedi ki...

somebuddy 30/1/2008
kelebek etkisi

Bulaşık
Kahvaltı
Çamaşır
Bulaşık
Süpürge
Toz
Banyo...
Gaz bitti mınakoyiğm, ara.

şimdi fılaş bek yapalım.. bulaşıktan öncesine..

kız..
yetenekli..
aşure..
ziyaret..

olmasaydı.. sen güveçte o yemeği yiyebilir miydin? :)

Çağlar dedi ki...

alpernatif 30/1/2008
günaydın

Erol abilere selam
Niğde gazozuna devam
Doğalgaza muhtaçlığımızında taaaa bilmem nesine
(Tek küfür eden sen olma istedim :D)

Çağlar dedi ki...

hbasak 30/1/2008
.

Ankara'da pazar günü aynen böyle yaşanır. Ben de böyle geçirdim hemen hemen tüm Pazar günlerini ankara'da ama sabaha bulaşıkla başlamadım hiç, kabus gibi bir şey. Akşamdan bulaşık bırakılır mı hiç? sabaha kurur onlar ıyy...Gaz biterse asıl kabus, kalkıp şehre inmek güzelim pazar gününde. Üstelik Güvec'i falan da bilmeyince kös kös eve dönülüyor :( Yemek adabını, kültürünü geçen haftada Adana'da lokantada düşündüm ben de. yok, kebapçıda değil. Düğün yemeğinde alafranga yemekler yiyip şarap içerken ekmek olarak kebap pidesi gelince....ama keskinlikleri dengede demek ki, uyumsuz falan olmamıştı, yutuldu gitti pekala.

Çağlar dedi ki...

farmau 30/1/2008
...

Çok merak eder oldum ben bu güveci :))
Güzel ve keyifli bir pazarı sonlandırmak ne güzel:)

Çağlar dedi ki...

sarkuteri 30/1/2008
seferi arkadaş

Bir hafta içinde benden başka seferi arkadaşlar gelip geçmedi ise yazıda geçen ben oluyorum demektir. Çok teşekkür ederim Çağlar, beğenmek ne kelime, fotoğraflarla beraber tekrar iştahım kabardı. Bu arada Niğde gazozunu ilk kez burada görüyorum. Memleketimin ne güzellikleri varmış. Neyse inşallah bi dahakine içerim. Saygılar...

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 31/1/2008
ayhh bi bu var, toparla gitsiinn

* Atalet:
Efendim gülmeyiniz lütfen. Burası ciddi bir blog müessesesidir.(Amanın ne çok s yazdık bi anda.)
Ete dair kendi tarzınız olabilir, ama geleceksiniz, yedireceğiz, sonra görüş netleşecek :P
Bi de ısırganlı börek.. Üzgünüm, o da burda.

* İmbir:
Ev işlerinin birincisini bi önceki gece yapmış olabilirim.
Efendim kekik felan iyidir. Evimde iki üç çeşit kekik vardır mesela benim. Ama net kararlı olmayalım. Bizim netimiz başkalarının buğulusu olabilir. Ve Niğde gazozu varmış. İncelenmeli.

* Kadeh:
Hehe, sizin oraların gazozu di mi, incelemek lazım tarihini şirketin.

* Jido:
Efendim bakan göz öyle görmüş sizi, böyle sessiz yediğinizi ben de bilirim. Demek ki farklı bir fotoğraf veriyorsunuz. Olabilir. Ama bak ben de o meyve işini doğru dürüst eden biri değilim. Napacaz bilmem. Akşam yemeği yerine kestane, ya da çerez felan yiyebiliyorum.
Sen böyle dinlemeyi ve okumayı seviyorsun. Bi de beni seviyorsun, ondan :P
Ama denetiriz, canın istemezse Güveç'te çok kral sebze yemekleri de var. Sarmalarını, dolmalarını, boranilerini, çeşitli ot kavurmalarını, patlıcan musakkalarını felan bir görsen ne yaparsın bilmem. Benim mesela ağzım sulandı şimdi yazarken.
He ben sana meşe kavurma yapcam :D
Sözlükten Niğde Gazozu okumak lazım. Kendisi frambuazlıymış. Yerel değerlerin kayırılması gerektiğini düşünüyorum. Belki kayırılmak bile değil de değerini vermek diyelim. Öne çıkarmak. Derdim odur. Ünlü olduğu için fotosunu çekmedim yani, ünlü olsun diye fotosunu çektim. Öğrenelim diye.

* Bünyaminakkaya:
Eğer on yıl önce otuz civarında değildi iseniz, daha az idiyse yaşınız, geçmişsiniz beni. Hem eskime payını da katarsak çook geçmişsinizdir. :)
Kütahya güveci belirttiğim lokantanın klasik(menüde sürekli olan) yemeklerinden biridir. Bonfileden olur. Domates ve kırmızı biber ile renklendirilir ve sulandırılır. Kesinlikle salça kullanılmaz.. falan :)

* Veroçka1:
Ölçü konusunda bu bloon bi yerlerinde, sanırım piyaz tarifinde ömenli cümleler edildi. Öneririm, seveceksin.
İndir Niğdeyi. Senin olsun. İyi kendisi. Dediğim gibi, sözlük'ten okumak lazım.
Yok, kıskanmamışsındır, gıpta falan etmiş olabilirsin.

* Veroçka2:
Uyudum ama kıçım da yamyassı oldu, bilesin.

* Sambadi:
Yürü len düdük, rol kapmaya çalışma. :D
Limon kabuğu nası koymazsın yaa, inanamıyorum hala.

* Alper:
Merhaba abi, bi dahaki gidişimde ya da arayışımda ileteceğim, başım üzerine.

* Başak:
Ben bekar adamım, yürüyüp gidecek olmasalar aylarca bırakırım :P
Ben eminim, yemeyi ya da yedirmeyi bilen birileri önerecek, arkadaş diyecek, bunu böyle şunu böyle ye. Biz o zaman öğreneceğiz. En azından ben, Erol abilerden çok şey öğreniyorum yemek kültürü konusunda.

* Farmau:
Valla yeri belli, adresi, tarifi, ettikleri işler.. Hep bu blogda var. Ya kurcalayacaksınız, ya gugıla soracaksınız, çağlar ile güveci, o söyler hangi yazılar olduğunu :)

* Yec:
Yok yok, sensin tabi abi.
Unuttuk Niğde gazozunu sana önermeyi. Kusura bakma artık. Tekrar afiyet olsun.

Çağlar dedi ki...

SunnyCameHome 1/2/2008
sen topla ben dağıtırım

konu et olunca tuza bibere bile gerek duymam pişirir yerim ben... hatta çiğ bile yiyebilirim... ama yalan yok... öyle karabiberlisi, kekiklisi, marine edilmişlerinin tadı da başka güzel oluyor...
...
yörükhan güveç he...
sen anlatmaya devam et bakalım...
ben de o merdivenin sağındaki masada oturup, elime insanların iyi şeylere layık olduğunu düşünen menüyü alıp, ne var ne yok isteyip (hatta önce patlıcan musakkayla, çağla aşından başlıycam) sana da orda bulaşıkları yıkatmazsam aha bana da sunny demesinler...
Hiç Nurcan Hanımla Erol Beye de güvenme... Zira sen bulaşıkları yıkıyorken biz kendileriyle muhabbet edip menengiç kahvesi içiyor olacağız...
nihahahaha...
:PP

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 1/2/2008
bak yaramaza yaa

* Sunny:
kız sana uslu dur demiyo muyum ben. aaaa...
O menüde her gün her istediğini bulabileceğini sanıyorsan çok yanılıyorsun hanfendiiiğ. yok çağla aşı felan, mevsimi değil. Onu beklersen öbürü yok. Anladın? hehe. Yani senin dediğin o iş yaş. Hem en önemlisi benim bulaşık yıkama mevsimim değil.
Ha bi de, sana zaten kimse sunny demiyo ki. hani ilkini diyenler var, sani, saniye, saniğğ diyenler bile var bildiğim kadarıyla. Naha gördüğün üzere son gülen iyi gülmekte :D

Adsız dedi ki...

[url=http://www.casino-online.gd]online casino[/url], also known as first-class casinos or Internet casinos, are online versions of urgent ("hunk and mortar") casinos. Online casinos concurrence gamblers to pick up piece in and wager on casino games from start to despatch the Internet.
Online casinos superficially submit on the change odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos denote for on higher payback percentages during unawareness contraption games, and some gratify community payout disposition audits on their websites. Assuming that the online casino is using an fittingly programmed unsystematic child up generator, announce games like blackjack comprise an established congress edge. The payout a certain extent by as a replacement pro these games are established to the pith the rules of the game.
Diversified online casinos permission field or thrive their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Lure Technology and CryptoLogic Inc.