3 Mart 2009 Salı

Özlemin bencilliği

Özlem duymaya ket vurma uğraşılarına bir gerekçe buldum sanırım. Bencil olmamak için özlem duymamaya çalışmak kulağa nasıl geliyor. Özleyenin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme amacıyla bu eylemi yaptığı, bu hissiyata girdiği durumlara bencillik ismini koyunca çok mu acımasız ya da fazla gerçekçi oluyoruz. Özleneni istemek özlenene mi özleyene mi fayda sağlar. Getirisi kimedir. Özleme halinin dile getirilmediği durumları, hissettirilmediği durumları kenara koyuyorum. Kızılcık şerbeti iyidir. Ama özleme halini beyan etmek, yayınlamak mı, yo dostum yo, kendin için çalışıyorsun. Ben burada bir kamu yararı göremiyorum. Nalıncı keseri dersem kızma bana. Bak yine sinirlenip acayip şeyler yazmaya başlayacağım, karizmatik, duygusal, hisli harika yazım berbat olacak, susayım ben bu noktada, Tuba Kimeritçi sansınlar.

11 yorum:

ATALET dedi ki...

ay şiştim.. yazı patlaması yaşıyoruz..
blogistan blogistan olalı bunca yazı olmadı bu bilogda..
noluyooooo....
******
birini özledin sööledin de terslendin mi..

biri seni özledi.. sööledi.. tersledin mi onu bile anlamadım..
sarışınlığım baki kalacak diye korkmaya başladım.....

çağlarcım ben seni özledim valla..
ama şeyini çıkarmayacağım..
sadece bu kadar söyleyeceğim..

bitti dedi ki...

ahhahahhahahahaaa
son cümle ölümüme neden olcak
çokkk güldüm:D

kalana gelirsek
özlediğini belli etmek lazım
özlenen bilsin
bilmesi bence hoşuna da gider
kendi içinde yaşadığın özlemin kime neye faydası var
sööleki birileri sevinsin=)

Adsız dedi ki...

Yorumlar aralarda. Gözlerinden özlemle öperim.

> Özlem duymaya ket vurma uğraşılarına bir gerekçe buldum sanırım. Bencil olmamak için özlem duymamaya çalışmak kulağa nasıl geliyor.

Bana kötü geliyor. Niye özlem duymamaya çalışıyorsun? Kendin için. o zaman buda bencillik değil mi? hem özlemek niye bencillik?

> Özleyenin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme amacıyla bu eylemi yaptığı, bu hissiyata girdiği durumlara bencillik ismini koyunca çok mu acımasız ya da fazla gerçekçi oluyoruz.

Önce soru işaretini unutmuşsun. Aslen, bir önerme yapıp ve cevabını kendince verip, sözde iki ayrı seçenek bırakmışsın okuyucuya ki her ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Arkadaş, bu ismi koyunca ne acımasız, ne de fazla gerçekçi olursun. Zira "bencillik" isminin "Özlem" fiili ile olan eşitliği, senin göreceli uslamında mevcut, benimkinde değil (okuyucularda bu iki gruptan birine girecektir).

> Özleneni istemek özlenene mi özleyene mi fayda sağlar. Getirisi kimedir.

Özlemek tek taraflı ise, özleyen zaten bir yanılsamadadır, ilk fırsatta ayılması, gönül gözünü kapatıp akıl gözüyle durumu görmesi gerekir. Diyeceğim o ki, taraflar birbirini özler, dolayısıyla iki taraflıdır bu eylem. Faydası kısmı karışık, ama bence gerçek olan bu iki kişiden başkasına doğrudan bir yarar sağlamaz (esnafa hediye alımlarından kazanç, tarafların iş rakiplerine performans düşüklüğünden fırsat gibi ikincil etkileri bırakırsak). Taraflara sağlayacağı fayda bir çok ozan ve yazar tarafından yıllar boyu kaleme alınmıştır. Hasret duymak, özlemek, taraflar arasındaki ilişkiyi güçlendirir. İnsanoğlu elindekinin değerini anlar. Ha tekrar başa dönersek, taraflardan biri özlem duymuyorsa, bu iş ayyuka çıkar ve özlem duyan da duyulan da birbirinden kurtulur, dolayısıyla yine taraflara faydası vardır.

> Özleme halinin dile getirilmediği durumları, hissettirilmediği durumları kenara koyuyorum. Kızılcık şerbeti iyidir.

Niye? Bence iyi değildir. Hatta psikoloji bilimine göre de iyi değildir. Nedir gizlemenin, saklamanın sebebi? Karşı tarafın senin ona değer verdiğini görmesini gizlemek ise, gizlediğin için sen bencilsin. Duygularımızı gizleme genlerimizden dolayı ise, bencil değilsin, bence eşeksin. Bu gibi durumlarda hep babasına seni seviyorum diyemeyen, veya babasından bunu duymamış kişiler gelir. "Söylemez ama en çok da o sever" Türk erkeğinin mottosudur, dimi? Bence hastalıktır. Duyguları açıklamak lazım. Diğer türlü psikolojik sorunlara sebep olurlar.

> Ama özleme halini beyan etmek, yayınlamak mı, yo dostum yo, kendin için çalışıyorsun. Ben burada bir kamu yararı göremiyorum.

???
Bir kişiyi özlediğini diğer çevrenle paylaşmanın nesi kötü? Kişiye nasıl bir faydası var bunun? Özlenen kişi toplum içinde mühim bir kişi ve onun çevresinin edineceği dolaylı kazanç mı var (ihaleler, açılan kapılar vesair), yoksa sen kendini/özlenen kişiyi böyle mi görüyorsun? Yo dostum, yo... Bir örnek vereyim, benim seni özlememden, ve bunu tanıdığım tanımadığım insanlarla

paylaşmamdan şahsen hiçbirşey kazanmadım. Ha birşey kazanmak gibi bir derdim de yoktu hani. Kamu yararı dersen, ben de göremiyorum da niye görmemiz gerekiyor?

> Nalıncı keseri dersem kızma bana. Bak yine sinirlenip acayip şeyler yazmaya başlayacağım, karizmatik, duygusal, hisli harika yazım berbat olacak, susayım ben bu noktada, Tuba Kimeritçi sansınlar.

Nalıncı keseri ne ki? Zaten kızdırdın yeterince ve acaip şeyler yazdırdın bak bana. Konu uzun, bir "of" çekeyim, Kismail Türbüt sansınlar.

alpernatif dedi ki...

Özleneni istemek özlenene mi özleyene mi fayda sağlar
(sev ki seni seveni,seven de sevsin seni :D)
bencil olmamak için özlem duymamaya çalışmak
bencillik ?
kime karşı ?
ben özlem duymayayım da başkaları duysun diye mi ?
benim bencilliğim başkalarına mı ?
hem insanoğlu anlatmaya meraklı
özlediğini beyan etmek
sürekli tekrar etmek
evet dinleyene (ki burada okuyana kapsamına giriyoruz) bıkkınlık verir
ama yazana bencillik ?

bu sefer katılamadım kuzum :)

Çağlar dedi ki...

Ne oluyor burada, hadi karıştıralım.

* Atalet:
Şimdi efendim, yazı ekledik iki günde üç tane. O kadar, dahası yoktur, kaygılanmayınız. Aklımıza hızlı geldi, o kadar. Özleme konusu bir olaya bina edilmiş bir konu değil bu yazıda. Birikimsel zedelenme hastalıklarından biri daha ;)
Hem sana sarı da yakışır ama mor daha çok.

* Bitti:
Güldüysen para ver. Parasız güldürmüyoruz :)
Özlenen özlendiğini bilsin. Neden, Hayatını değiştirsin, özleyene dönsün, ona daha çok zaman ayırsın vb. için mi. Eğer öyle ise işte bencilce olmadı mı bu. Belki özlenen buz idi, eridi zaten. O zaman ne olacak.

* Adsız:
Yorumdan tanışık olduğumuzu çıkarıyorum ama isim de yok. Unutulduğunu umalım. Zira burada isimsizlere tavır belli. Kimsin paşam, bilelim de ona göre cevap edelim diyesim var.
- Bencil olmamak için özlemi dile getirmemek kendimiz için yaptığımız birşey değildir.
- He girsin okuyucu iki yaklaşımdan birine. Zaten benim uslamladığım bir yazı yorumlanıyor burada dikkat edilirse.
- Tamamen kurmaca bir diyaloga bakalım:
- Ben seni özledieağmm.
- Ben özlemedim.
- Hayvansıağn, öküzcansınn, S.kt.r.
- Ben gitmiştim zaten. Farketmemişsin.
Nasıl, güzel mi.
- Psikoloji bilimine sürekli olarak "neye göre, kime göre" demişimdir. Kibarlığı elden bırakmadan tekrar aynı cevabı vereyim.
- Nesi kötü: Duyguları sündürmesi kötü.
- Ya birader kimsin. Niye kızdırdım seni. Ben bi yazı yazdım, yara nereden.

* Alper:
Bencillik, özlenene karşı, özleyen için.
Başkası özlem duyunca özlenen başkasına kaçıyor ise bu noktada kahramanımız pek o de kadar kahraman değilmiş demektir.
Kuzum? hehe. peki.

Adsız dedi ki...

en geçerlisi eşzamanlısı ...
özleyen ..
özlediğini söylediğinde özlenense ...
güzeldir hayat:)
sağlıcakla...

Şarküteri dedi ki...

Özlem karşılıklı değilse özlemek bencillik sayılabilir pekala. Az özleyen ya da hiç özlemeyen tarafın kendince haklı nedenleri vardır mutlaka, ya da özlem duyacak başka kişileri...

imbir dedi ki...

şimdi burda özleyen özlenene özlediğini höykürdüğünde nolur?? özlenen vicdan azabı duyar biraz neblim ağzının tadı kaçar."yaaa napsak ki..ama bir şey de gelmez elden.ay niye böyle oldu ki,bak üzüldüm şimdi" olur.yani neblim bana öyle olur kendimi koysam yerine.o yüzden özleyen burda bencillik yapmış olur.kendi içinde de yaşasa gene bencillik.sonuçta özlediği kişi üzerinde hiç bi hakkı yok nereee özlüyo...adam yar saçların lüle lüle hadi sana güle güle demiş.artık sana unutmak düşer.

Çağlar dedi ki...

* Sedencik:
Evet, doğru ama ne mümkün.

* Şarküteri:
Anlaştık bak.

* İmbir:
Bu da anlamış, aferin.

Adsız dedi ki...

Yani sen elmayı seviyorsun diye
Elmanın da seni sevmesi şart mı?
Yani Tahiri Zühre sevmeseydi artık,
Yahut hiç sevmeseydi,
Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?

Tahir olmak da ayıp değil,
Zühre olmak da,
Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil...

Nazım Hikmet Ran


Ayıp değil haykırmak özlemini, sevdanı.

Çağlar dedi ki...

* Adsız:
Nazım'ın bütün külliyatını yıkmışım, aklımda kalmamış bu şiir. Neden her seferinde gelip bulur ki beni. Sevmiyorum ben bu şiirdeki mantığı.