18 Şubat 2007 Pazar

İçtik


Çayyolu Tadım turistik işletme lisansını almış. Bu alkol satabilirler demek oluyor. Patronlarıyla sürekli konuşur halde idik bu konuyu. Turasan bulun, getirin, koyun şuraya da içelim dedik. Daha bulamamışlar. Bu akşam gittik siftahı, istediğimiz olmasa da yaptık.

Mey içki'inin satın alıp Kayra markası ile piyasaya sürdüğü şarapların terra serisinden bi şişeyi devirdik iki kişi. Öküzgözü üzümünden 2004 model bi şişe idi. Sofra şarabı aslında sanırım. Bu üzümü şarap olarak oldum olası severim, Elazığ yöresine ait buraların kendi üzümüdür. Yine içimi kibardı. Sadece peynir ile tükettik, sağolsunlar ellerindeki peynirlerden bir tabak yapmışlar bize.


Şimdi bu mey içki bildik bi marka. Tekel'in keyfimizi kaçıran özelleştirilmesi olayı ile gündeme girmişti.
İşte o özelleştirilen şarap fabrikasının bir sonucu bu içtiğimiz şişe. Bakın ilginç bir tesadüf şudur ki, o fabrikanın ünlü bir şişesi daha vardı zamanında tekel iken. Buzbağ. ikibuçuk milyona o şişeyi aldığımızı bilirim. 2001-2002'de eski dükkanda iken yaptığımız okazyonlarda(!!) tüketirdik topluca/fabrikasyon halinde. Düşünsenize real'e gidip reyonda bulunan tüm buzbağ'ları alan tipler... 15 şişe aynı şaraptan alınır mı be. Biz aldıkça pahalanıyor gibimize gelirdi. en son 5 milyona almıştık. Sonra işte fabrika özelleştirildi, kayra markasının bir şarabı oldu buzbağ. 15 ytl mertebesindedir herhalde şimdi.
 İlginç bir vaka da buzbağ'ın Elazığ öküzgözü ile Diyarbakır boğazkere'sinin kupajı bi şarap olması. Zamanında bilmeden ne güzellikler içmişiz. Bu kombinasyon şu anda en sevdiğim türk üzümü kombinasyonudur. her markada bu ikiliyi ararım.

Not: Bilmeyenler için Çayyolu Tadım, Ümitköy Opet'in arkasında.

Ha bi not daha: üç genç canlı müzik yapıyorlardı, bol gitar, bir bağlama, bir de -sanırım- klarnet. "Nargilemin marpucu da gümüştendir" diyen bir türkü, "bu ne biçim hikaye böyle" de diyen başka bir türkü ile kardeş oldu çocukların ağzında. iyiydi. çok sevdiğim müzikler bunlar.

10 yorum:

Çağlar dedi ki...

pelinsworld 19/2/2007
şarap :)

Turasan - Öküzgözü üzerine tanımam :) Kapodokyada tanışmışlığın üzerine aklımıza estiğinde carrefourlardan temin eder olduk :)
İyi haftalar diliyorum

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 19/2/2007
evet evet

aynen öyle pelin. canım bazen beyaz ister, işte o zaman da aslında turasan'ın emir'ini istiyordur...

Çağlar dedi ki...

hbasak 19/2/2007
müzik

Çayyolu Tadım'da canlı müzik de mi var artık? Bir gitmeli o zaman....

Çağlar dedi ki...

dolphinblue 19/2/2007
:(

sen saplar gününde benimle rakı içmeye bile gelme... sonrada nisbet yaparmış gibi en sevdiğim kırmızı şarap üzerine hiç sıkılmadan yazı yazıp koy buraya.... olacak işmiydi şimdi bu çağlarım... kırıldım valla :(

hayır gönlümüde almadınki sonrasında...

kalbi tuz buz bir dolphin

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 19/2/2007
amanın koş çağlar, gönül alınacak

* Başak:
İki farklı grup gördüm o tadımda ama sürekli mi, kafalarına göre mi bilmiyorum. Öğrenince yazarım.

* Dolphin:
Şimdi lütfen kendimi anlatmama izin veriniz. Belirli bir amaç için, yani hedefli gidip de keyif yapmış değiliz. İşten eve giderken bakkaldan ekmek almak gibi sayın. Girdik, içtik, çıktık. Ne diyor gavur, on pörpus değil yani... Borcum olsun rakı desem, kurtarır mıyım... Sapa gün mü biter. Sevgililer bi gün içsin, saplara her gün bayram. Hadii, bozulma.

Çağlar dedi ki...

vivaforever 20/2/2007
Kategorim Gelmiş.. :))

Benim en sevdiğim kategorinin yüzünde güller açmış, mutluluğuma diyecek yok..
Hatta mesai saatinde olmasam ve kamu kurumu sınırları dahilinde çalışmıyor olsam bir kadeh kırmızı şarap ile bu yorumu yazıp gönder tuşuna basmak isterdim..
Kısmet değilmiş diyerekten şimdilik bu hayali de ertelenen anlar hatıra defterine ekliyorum.. Şimdi yazdığıma ters düşecek bir de dörtlük ekleyeyim..

Geçmiş günü beyhude yere yad etme
Bir gelmemiş an için de feryad etme
Geçmiş gelecek masal bütün bunlar hep
Eğlenmene bak ömrünü berbad etme

Sabahattin Eyuboğlu

Bu dörtlük niye yazıldı diye gereksiz ve yorucu bir düşünme eylemi gerçekleşmemesi için de nedenini hemen açıklıyorum.. Ben de bilimyorum..
İçimden geldi deyip sıvışmakta vardı ya yapamadım.. Boğaz kategorisi öyle hemen terk edilemiyor.. :)))

Bu akşam geçmiş sevgililer günü kutlaması bahanesi ile önce beyaz arkasından kırmızı şarap ile geceme renk katayım bari..

Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürdüğün için bir iki kadehi kulaklarını çınlatarak içeceğim.. Tatil beldesinde yaşıyor olmama rağmen öyle her canım istediğinde canlı müzik dinleyip keyif yapabileceğim bir mekan olmadığı için ( Kış uykusundalar, yaza kadar bekleyecek halimiz yok ya.. :)) kendim çalıp, kendim söyleyip, kendim içeceğim..

* Çarşaf çarşaf yorum yazacaktım ama öğle arasının kısıtlılığı sebebi ile çarşaflar kirli sepetinde,, Yastık yüzü boyutundaki yorumu kabul buyurursun umarım.. :)))

Çağlar dedi ki...

imbirgaripsinbirgaripler 20/2/2007
***

afiyet olsun keyfiniz bol olsun.gene fransız kaldım ankara da yaşamadığımdan:))

Çağlar dedi ki...

butterflyvalley 20/2/2007
:)

şaraptan anlamam ama yazıdan anlarım. iyi bir yazı olmuş. yazının iyi tarafı nerde dersen, bak benim bile şarap içesim geldi. beni bile yoldan çıkarttığına (!) göre.......... :)

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 20/2/2007
pazartesi salı

* Viva:
Biz sizin oralara içmeye gelirdik bir zamanlar, hatta bir keresinde ben gruba sonradan otobüsle yetişmiştim. derdim ... hay derdimi öpiyim. neyse.
- amasraya 18 dakkada indim olm.
- nah inersin, anca uçarak inersin.
- var mısın iddiasına.

* İmbir:
İşte fransız değil türk üzümü :) şarap.

* Butter...:
Cem merhaba, sağol takdir için. Seyrek geliyorsun gibime geliyor buralara abi, ne dersin :)

* Tekrar Başak:
Pazartesi ve Salı hariç, diğer tüm günler canlı müzik varmış. Salı günleri çocuklar prova yapacaklarmış. Öyle işte.

Çağlar dedi ki...

sharquteri 23/2/2007
yecyorum3

Şarap konusundaki engin açılımlarını ilgiyle okudum. Buzbağ diyince damağımdan şöyle ılık ılık birşey süzüldü. Memleket hasreti desem diil, şarap desem diil...

Yerelde tamam da bir de dünyada nasıl şaraplar var, hangi firma nasıl üzüm pestilliyor bunları iyi öğrenmek lazım. Mesala benim favorim kanguruların ülkesinde yapılan YY şaraplarıdır...

Buradan linkini veriyorum ama sakın ola önyargılı yanaşma. Çok saygın bir firma bu. Hani ingilizce öğretmenleri hep derdi ya:

-Türkçe düşünmeyin çocuklar...

İşte linki verdim ve topukladım buradan:

http://www.yarrayering.com/