18 Aralık 2006 Pazartesi

Niye Dedi


Bu sınıfta elle tutulur yaptığımız bir şey ne ile nasıl'ı kapıştırmak oldu. Biraz önce fikrim geldi, bu işin bu kadar basit olmadığını farkeden çakralarım açıldı.

Karşınızda biri var, konuşuyor. Dert ettiğiniz şeylere bir bakalım:
  • "Ne dedi şimdi bu": Bana ne anlatıyor, ben ne anladım.
  • "Nasıl dedi": Suratını ekşitti mi, telefonla mı dedi, skype'da mı dedi.
Bunları biliyoruz, ağır aksak irdeledik geçmiş yazılarda biraz. Bugün aklıma pörtleyen şey ise "niye dedi" kısmı. Bunu dedi ama, derken gizli amacı neydi, ne anlamamı istedi. Hangi derdini aktarmak istedi bana. Laflarının altında yatan satır arası cümleler nedir. Bunları derken ne sokuşturuyordu, nereye ulaşmak için bu cümleyi kurdu, ben ne anlamalıyım aslında.

Hedefin ne dediği ile nasıl dediğine bakıp niye dediğini anlamaya çalışarak geçiyor iletişim hayatımız.


Not: Bu yazı, çaktırmasa da bir devam yazısıdır. Lütfen ihtiyaç duyulan kavram tanımları için geçmiş iletişim sınıfı yazılarına bakınız.



8 yorum:

Çağlar dedi ki...

dilaya 18/12/2006
fikri gelen kişilik...

Çağlar son zamanlarda seni ciddi bir beyin fırtınası içinde olduğunu farkediyorum.... Sürekli fikrine bişeyler geliyor, oturuyor yazıyorsun, ben de gelip okuyorum, ama itiraf okumadığım da var:(((

Çağlar dedi ki...

kevserbanu 19/12/2006
Katre yine;

Çağlar şimdi bu lafları niye dedi? Bunları derken amacı neydi? Nasıl bir duygu durumundaydı? Ne amaç güttü? Bizim bundan anlamadığımız kısm neresi? Anladığımızla anlamadığımızın birbirine oranaları nasıl? Anlamadığımızın bilinçdışıyla ilintisi ne? Bu anlamamak da şuurlu muyuz? Yoksa analmayanlar başka br amaç mı güttüler?

Çağlar iyi mi? Beyin coğrfyası bu kadar fırtına da düzlük araziye dönmez mi? Bu çocuğu yakında yöresinde durduracak biri varsa hayrı için oyalasın otla böcekle felan. Biraz dinlensin :p

Şimdi aslında bu kadar konuştum da, iletişim sorunsalının başka bir budağıyla ilintili bir söylemde bulunduğunu sandığım Çağlar'ı haklı buluyorum. Ama çözüm önerisi olarak da, söylem halinde açık havaya bırakılmış cümlelerin sunulduğu şekliyle kabul edilmesini öneririm. Yanlış anlarsak da söyleyenin adam gibi söylemediğine vurarark rahat ederiz. Ya da salt anlamayı gütse bu konuşan adam zaten açıkca söyler. Sebebini düşünüp de ne yoracağız kendimizi. Buradan duyuru: -Ne dİyecekseniz adam gibi söyleyin kardeşim.- Burda Çağlar'ın aklında deprem yaşatıyorsunuz. Alla Allaaaa....

Gece gece meydanı boş buldum :p Ne demek istedim şimdi ben. Valla ne yazıyorsa onu dedim ben, başka bir sebep felan yok. Beckett ne güzel söylemiş;

-Eğer başka birşey söylemek isteseydim. Onu söylerdim. Ne yazdıysam söylediğm tam olarak odur.-

istop :p

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 19/12/2006
mesela

"futbol asla sadece futbol değildir"

Çağlar dedi ki...

vaveylaa 19/12/2006
amaç

Peki sen biz değerli okurlarına bişey söylemek istiyor olabilir misin bu yazı vasıtası ile. Hani kızım sana söylüyorum gelinim aslında lafım sana idi falan tarzında hani. Satır aralarına baktım ben bişey göremedim ama. Aklıma bi kötülük de getirmedim ama.
Ama ama ama.. (bak bak iki dakkada nası da paranoyaklaştım gördün mü)

Çağlar dedi ki...

nurunsepetindekiler 19/12/2006
---

DOSTLAR GÜNÜ...
BILIYORMUSUN BUGÜN DÜNYA DOSTLAR GÜNÜ
BU MESAJI SEVDIGIN DOSTLARINA GÖNDER
EGER BENDE O SEVDIGIN DOSTLARINDAN BIRIYSEM BANADA YOLLA 10 ARKADASINA GÖNDER BAK KAÇ CEVAP GELECEGINE
EGER 7 DEN FAZLA ISE SEVILEN BIR DOSTSUN
EGER DEGILSEN KENDINE BIRAZ ÇEKI DÜZEN VER

Çağlar dedi ki...

imbirgaripsinbirgaripler 20/12/2006
***

nasıl dedi ne dedi anlama sürecinde cevap verilmesi gereken sorular
niye dedi de olması gerekir tabi niyeti anlamak açısından ama çok olursa paranoya
başlayabilir.en basit cümlede bile niyet aramak yanlış anlamalara yol açabilir.
aslında nasıl dedi kısmıyla niye dedi kısmı birbiriyle aynı amaca hizmet ediyor bir bakıma
ne dedim şimdi ben ya..:p
neyse sağlıcakla kalın :))

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 21/12/2006
çağlar katılıyor

* Dilay: Yazıyorum evet. Ama farkettim de açımış olduğum sınıfları çok sallamışım. O nedenle uğraşıp, didinip o sınıflarda dizi yazılara ek yapabilmeye çalışıyorum. Budur sadece konu.

* Banu: Çağlar iyi. Başına çok kötü bir olay geldi de, zırlamak için gelip bu yazıyı yazdı değil kesinlikle. Klasik olarak bir şeylere tanık oldum gün içinde, bazı tespitlerim oldu. Bu tespitleri iletişim sınıfı ile örtüştürdüm, bu yazı ortaya çıktı.

* Vav: yok valla, bir sıkıntı yok.

* im..: niye ile nasıl benim sözlüğümde, -en azından bu bağlamda- aynı değil. Bunların tanımı için bu sınıftaki eski yazılara bakılabilir.

Çağlar dedi ki...

bitti 1/9/2007
...

"Bunu dedi ama, derken gizli amacı neydi, ne anlamamı istedi. Hangi derdini aktarmak istedi bana. Laflarının altında yatan satır arası cümleler nedir. Bunları derken ne sokuşturuyordu, nereye ulaşmak için bu cümleyi kurdu, ben ne anlamalıyım aslında."
işte budur=)) bittinin iletişimde yaşadığı en büyük sorun...paronaya derecesinde takıldığım kısımdır bu=))fazla sorgulayıcı olmak...didik didik etmek...bir kelimeden bi ton anlam çıkarabilmek...olasılıkları ve ihtimalleri göz önünde bulundurmak ve ona göre cevap vermek iletişimi sürdürmek....strateji belirlemek...ve iletişimi olduğundan daha zor ve yorucu hale getirmek...yazarken bile yoruldum bak=))
demekki insanların beni yorma sebebi esasen buymuş..biri bunu bööle sööleyince anlıo insan iletişimin backroundunu...ya da benim biraz geç basıoda ben ööle anlıorum=))gece gece coştum ii mi=)bugün çok çalışmaktan sulanan beynimin büyük kısmı burnumdan aktı da ondan bööle oldum ben=))