2 Eylül 2006 Cumartesi

güçten tarafa olmak


Güçsüz güçlüden yana olur.  Zayıf güçlüye tabi olarak kendi eksikliğine çözüm bulmuş olur.
Bir özne taraf seçecekken olasılıklar arasında güçlü olanı neden seçer. Başka özellikleri değerlendirmek yerine neden bu nokta ile tatmin olur. Herkesin aynı seçimi yaptığı bu algı dünyasının yazılmamış kuralı mı oluverir bu seçimler.



4 yorum:

Çağlar dedi ki...

eryol 3/9/2006
Kıl Değilim

Kıllık için yazıyor gibi oldum ama, bence yine yazdığın önerme hatalı. Nice örnekler yok mudur güçlüye karşı olmak için güçsüzlerin birlik olduğu? Ülkeler bile bu şeklide birlikler kurmaya çalışmazlar mı? Veya topluluklar içerisinde düşünsek, yine güçsüzler kendi komünitelerini kurmaya çalışmazlar mı? Ha ezilen güçsüz, güçlünün yanına geçmeye çalışabilir ama içinde hep ayrı olmak, ayrılabilmek, kendi başına olabilmek yok mudur?

Neyse, kıl değilim ama :)

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 3/9/2006
yanlış

yanlış anlaşılmış olabilirim. bu, direkler sınıfında yazdığım yazılarda "hep böyle oluyor" demeye çalışmıyorum. gördüğümüz ya da görmediğimiz binbir çeşit hali var dünyanın.

bir örnek görüp onu tespit ediyorum. bu böyledir diyerek hep böyledir demeye çalışmıyorum. sadece bu böyledir diyorum. başka türlü olamaz demiyorum.

belki şöyle diyebiliriz(yoruma açık, deneysel bir paragraf olacak) : genelde şu problemli güç algısının içinde yaşıyoruz, bu yaşayış birçok pislik biriktiriyor içimizde ve etrafımızda, bu birikimler öyle noktalara gelebiliyor ki, insanlığı patlama noktasına getiriyor, bireysel ya da toplumsal vb. boyutlarda silkinip kendimize çeki düzen vermeye çalışıyoruz. böylelikle çokça öyle, biraz da böyle yapmış oluyoruz. (deneysel paragraf bitti ama tüm metin hala yoruma açık :)

niye kıllık olsun ki abi, ortaya birşeyler sermeye çalışıyoruz işte. canımız sıkılırsa sallarız, düşer. hehe.

Çağlar dedi ki...

isimsiz 25/10/2006
:D

Filozof olacak adammışsın walla...

Çağlar dedi ki...

zuleyla 23/1/2007
***

Toplum doğal olarak yani kendiliğinden iktidar ve prestij hiyerarşisi oluşturacak biçimde sınıflara ya da katmanlara ayrılmıştır...(yazılmamış kural bu olsa gerek) Güçlü ve güçsüz bu hiyerarşinin içinde yerini bulur...
Güçsüz olanın iki seçeneği vardır:
1/tabi olmak
2/yok olmak

İster mücadeleyle ister mücadelesiz bu iki seçenekten birini kabul etmek zorundadır...Başka şansı yoktur

Tabi olursa güçten pay kaptığını hisseder ve evet eksikliğine çözüm bulmuş olur...