15 Eylül 2006 Cuma

İletişimde dil - 2


Asıl derdimiz bir iletiyi kaynaktan hedefe aktarmak. Kodlarken iyi bir dil kullanırsak verimli hat kullanırız, kötü bir dil kullanırsak verimsiz olur. Başka ne olur, iyi dilde rahat anlaşılırız, kodlama, çözme kolay olur. Kötü dilde zor anlaşırız, yanlış anlaşırız ya da belki anlaşamayız.

Bunları yazdıkça iletişimde dilin önemini ve tanımını ortaya çıkarıyoruz biraz.

Öyle iki dil düşünün ki aynı anlama ulaşmak için birisi 3 saat kodlama/çözme gerektiriyor ve iletinin kodlanmış hali 10 kilo tutuyor. İkincisi 5 saat kodlama/çözme gerektiriyor ve 20 kilo tutuyor aynı iletinin kodlanmış hali.

E aynı anlama ( ne ) ulaştık , peki aynı kalitede yoldan ( nasıl ) mı ulaştık. 10 kiloluk varken 20 kiloluğa bakar mıyız.

İkisi de 3 saat süren ve 10 kiloluk kod çıkaran iki farklı dil olur mu aynı anlam için. Aynı anlamı çıkaracak olsalar aynı dil olmazlar mı.

Buraya kadar iyiydi de, 5 saat süren kodlama anlamı da bozuyorsa ne yaparsınız, alıp yere mi çalarsınız, milyonlarca bilgisayara mı kurarsınız.

Hadi bugün de buraya kadar olsun.


4 yorum:

Çağlar dedi ki...

zuleyla 15/9/2006
buyrun benim direklere...

ama ama...
5 saatte kodlanan 3 saatte çözülemez mi? Ya da 3 saat süren bir kodlama 5 saatte bile çözülemez olamaz mı? Hı?

Çağlar dedi ki...

caglarbilir 15/9/2006
örneğin sağlığı açısından

hadii anladın sen beni züleyla, çözme için gereken zamanı ayrıca yazmadım ya da 3-5 sayısını kodlama+çözme için kullandık diye düşünelim ya da ya da kodlama ve çözme simetrik diye düşünelim.

Çağlar dedi ki...

isimsiz 25/10/2006
:D

bazen gerçekten çok karışık yazıyorsun... Ayrıca maalesef Türkçe dilimiz, çektikçe uzayan cinsinden...

Çağlar dedi ki...

zuleyla 23/1/2007
çözen

Çözen nerde peki? Neden değerlendirme dahilinde değil?